Λαϊκή Συσπείρωση: Παράταση του ωραρίου των εμπορικών για τη «Λευκή Νύχτα» στην πόλη των Χανίων

Καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης την παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων προκειμένου να διοργανωθεί η «Λευκή Νύχτα» στην πόλη των Χανίων.

Η ανακοίνωση:

Πρόκληση της περιφερειακής αρχής συνιστά το γεγονός ότι εισηγήθηκε θετικά στο περιφερειακό συμβούλιο, στις 27 Ιούλη,  για την παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων,  προκειμένου να διοργανωθεί η «Λευκή Νύχτα»  στην πόλη των Χανίων,  την Τρίτη 22/08/2023.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι» και να στηρίξει τη βαρβαρότητα της δουλειάς μέρα – νύχτα , στο όνομα της τόνωσης της αγοραστικής κίνησης και της φιέστας με δρώμενα που διοργανώνεται παράλληλα. Στις αντιδραστικές θέσεις που πρόβαλε, αγνόησε την αντίθεση των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων και Ηρακλείου, όπως  και την αρνητική γνωμοδότηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Χανίων.  Φανέρωσε, για άλλη μια φορά,  το αντεργατικό πρόσωπο της περιφερειακής αρχής,  μιλώντας για εργαζόμενους «που δε βλέπουν τη δουλειά σαν κάτεργο» και για την κίνηση στα μαγαζιά που δεν ακολουθεί ωράρια, αλλά τον …καιρό («όποτε δροσίζει»). Μάλιστα ήταν τέτοια η στήριξή του στην παράταση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, που αγνόησε ακόμη και το γεγονός ότι η περιφέρεια δεν έχει την αρμοδιότητα για το θέμα, το οποίο ωστόσο δεν εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο. 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης  καταψήφισε τονίζοντας ότι στη «Λευκή Νύχτα» πρωταγωνιστεί το κατάμαυρο της παράτασης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τα ξημερώματα.  Όχι μόνο δεν αποτελεί λύση για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι μικροί επαγγελματίες, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και όχημα για την πλήρη κατάργηση του σταθερού ωραρίου στο εμπόριο, οδηγεί στην  εξάντληση των αυτοαπασχολούμενων κι εργαζόμενων, ιδιαίτερα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων  μητέρων. «Λευκές Νύχτες», «Μαύρες Παρασκευές», «Cyber Δευτέρες», δουλειά τις Κυριακές κ.ά., όλα αυτά μαζί ευνοούν μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις εμπορικές αλυσίδες που έχουν στα χέρια τους αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και  του ΠΑΣΟΚ, κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους. 

Αυτό που λείπει για να κάνουν αγορές οι λαϊκές οικογένειες δεν είναι ο «δροσερός καιρός», αλλά είναι το εισόδημα που εξανεμίζεται με την εκτίναξη του κόστους στην ενέργεια και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, με τους πενιχρούς μισθούς. Αντίστοιχα, οι μικροί μαγαζάτορες, βιώνουν πρώτοι τις επιπτώσεις της πτώσης της αγοραστικής κίνησης, της συσσώρευσης χρεών, της αδυναμίας αποπληρωμής τους, των τεράστιων ανατιμήσεων, με τα έξοδα των λογαριασμών Ενέργειας, του ενοικίου, των προμηθευτών να διογκώνονται.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης είναι στο ίδιο μετερίζι με τους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες.  

Αυτό που χρειάζονται οι εργαζόμενοι είναι, εδώ και τώρα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, ουσιαστική αύξηση μισθών, κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων, μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες, με αυστηρό καθορισμό πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας και κατάργηση των έμμεσων φόρων σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Αυτό που χρειάζονται οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροεπαγγελματίες είναι να ενταχθούν σε αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, να διαγραφεί μέρος των χρεών τους, να καταργηθούν όλοι οι άδικοι φόροι, να μειωθούν τα δημοτικά τέλη.

Όλοι μαζί, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου,  μπορούν και πρέπει να παλέψουν να μην περάσει η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, του σταθερού ωραρίου λειτουργίας της αγοράς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί